Issues using EGPS VRS in Georgia

Wes Hand

Member
Customer called this morning and could not get a fix on a GEO++ network. We tried various mount points but no real success. Being aware that EGPS is migrating away from the setup the customer was using I gave the customer the contact info for Stephen Hooks with EGPS Solutions so they could get updated info. . Eventually Steven and I spoke and he said that his IT guy may have found some biases with GLONASS and created 2 new mount points for me to test. I could not get either to work properly. They might fix for a few seconds but its typically with one engine. RTPK did not agree. I sent a project called EGPSVRS to support. There are only 2 shots with different mount points. Not sure of the actual network software they use but may be CHCNAV or CPS software.

I can switch over to the Trimble VRS Now network and it works fine. They just don't have near the coverage that EGPS Solution has statewide. We have several Javad users in the state of Georgia using the EGPS network and I need some help if support has time to look at it. Any help will be greatly appreciated. Steven Hooks with EGPS Solution at shooks@epgs.net would be glad to assist if he is needed.
 
It might be interesting to turn off Glonass on the Triumph-LS and see if it gets a reliable fix. That would maybe pinpoint if the problem is in Glonass or not.
 

Wes Hand

Member
Thanks Shawn...I just tried that. Got about 30 seconds with 2 engines and stopped it. RTPK was off 8-9 feet and I quit. This was what I was seeing when I moved over to Trimble Now network.
 

Wes Hand

Member
I sent a project called SAMSOG to support. Point 3 was located using Trimble vrs now...no issues and worked well. Point 4 was located using EGPS vrs network. It fixed but the engines were constantly going in and out of fix. It just did not seem stable. Can you look at the data and see if you see any issues. This is a very popular network provider in Georgia and its been so inconsistent that I cant tell a user that we work well on this network. Thank you
 
I am having similar problems with eGPS (plan B subscription). This is with an older LS. Was on RAMS with A. Plumley yesterday, he felt the problem was with the mount points created by eGPS. We've been using eGPS for a few years with fairly good results, but not so now with the new subscription.
 

Wes Hand

Member
At one time they had 2 networks...GEO++ and Trimble VRS and they worked well. Sometimes I still had issues with the LS standard on the network collecting data terribly slow but once I turned off phase 1 verification it worked better but not always. My logic was that the RTN point was in the wide open and being set for a base point so I took phase 1 out of the equation.

I think EGPS has switched to new software by CHC or compass. I cant dance with the new network with any consistency. Engines going fixed float and some engines saying to many outliers. I'd call EGPS and make sure you have GEO++ access for now. It works much better with our units. I had to purchase a Trimble VRS Now subscription due to my issues and it works really well but I don't know your work area in regards to coverage. EGPS has great coverage for the whole state and I hope the issue gets resolved.
 
Top